Sposób przygotowania:
Świąteczna tarta z grzybami
Przygotować grzyby. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać mrożone grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną i odparują cały płyn, można lekko posolić. Usmażone grzyby odstawić do wystudzenia.
Przygotować spód do tarty. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone zimne masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Potem z gotowego ciasta urwać kawałek i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm i wyciąć foremką kilka małych gwiazdek. Gwiazdki odłożyć na talerz i schować do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić formę do tarty.
Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Formę z ciastem wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i podpiec na jasnozłoty kolor.
Do miski przełożyć usmażone grzyby. Dodać śmietanę i jajka, doprawić do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć farsz grzybowy. Ładnie wyrównać.
Na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta gwiazdki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut aż farsz się zetnie.
Przygotować spód do tarty. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone zimne masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Potem z gotowego ciasta urwać kawałek i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm i wyciąć foremką kilka małych gwiazdek. Gwiazdki odłożyć na talerz i schować do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić formę do tarty.
Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Formę z ciastem wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i podpiec na jasnozłoty kolor.
Do miski przełożyć usmażone grzyby. Dodać śmietanę i jajka, doprawić do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć farsz grzybowy. Ładnie wyrównać.
Na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta gwiazdki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut aż farsz się zetnie.