akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tarta czekoladowa z ganache i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, bardzo słodka tarta z czekoladowym ganache. Zdecydowanie dla wielbicieli słodkich wypieków i czekolady :D Polecam!

Tarta czekoladowa z ganache i dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta czekoladowa z ganache i dżemem

 

 

  • Ganache:
  • 2 czekolady mleczne/ gorzkie
  • 150ml. śmietany 36%

 

  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • płatki migdałowe/ wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa z ganache i dżemem
1. Ciasto: Składniki wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Formę na tartę o średnicy 27cm. wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Obciążyć ciasto papierem do pieczenia i fasolą. Piec w 180st.C około 20 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze 10 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić. 2. Ganache: Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać do niej posiekane czekolady i wymieszać do uzyskania płynnej, ale gęstej masy. Ostudzić. 3. Ostudzony spód wysmarować dżemem, na dżem wyłożyć ganache czekoladowe. Udekorować migdałami, kokosem. Schłodzić około 1,5 godziny. Smacznego!
Tarta czekoladowa z ganache i dżemem
Tarta czekoladowa z ganache i dżemem w przekroju.