Trufla

Trufla

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta migdałowo - gruszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodki deser z soczystymi gruszkami i posmakiem migdałowym. Kruche ciasto połączone z owocami zatopionymi w serowym, delikatnym kremie.

Tarta migdałowo - gruszkowa

Składniki:

Tarta migdałowo - gruszkowa

 

  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 180g śmietany 12%
  • 3 jaja
  • 150g waniliowego serka homogenizowanego (np.Danio)
  • 4-5 gruszek
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • kilka migdałów, świeża mięta lub melisa i cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tarta migdałowo - gruszkowa
Spód tarty: Z masła, mąki, zmielonych migdałów, 2 łyżek kwaśnej śmietany oraz 3 czubatych łyżek cukru wyrobić elastyczne ciasto. Spód tortownicy oraz boki (do wysokości 3-4 cm) wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika i podpiec do momentu, gdy zacznie delikatnie łapać zółty kolor. Wówczas wyjąć z piekarnika.Nadzienie tarty: Jaja utrzeć z resztą cukru, dodać 180g śmietany, serek, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód tarty i ułożyć w niej finezyjnie (obrane i pokrojone na kawałki) gruszki. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni aż wierzch tarty nabierze złotawych odcieni (ok 45 min). Lekko wystudzoną tartę udekorować migdałami, oprószyć cukrem pudrem i ozdobić listkami mięty.

Tagi:

tarta