Sposób przygotowania:
Tarta migdałowo - gruszkowa
Spód tarty: Z masła, mąki, zmielonych migdałów, 2 łyżek kwaśnej śmietany oraz 3 czubatych łyżek cukru wyrobić elastyczne ciasto. Spód tortownicy oraz boki (do wysokości 3-4 cm) wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika i podpiec do momentu, gdy zacznie delikatnie łapać zółty kolor. Wówczas wyjąć z piekarnika.Nadzienie tarty: Jaja utrzeć z resztą cukru, dodać 180g śmietany, serek, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód tarty i ułożyć w niej finezyjnie (obrane i pokrojone na kawałki) gruszki. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni aż wierzch tarty nabierze złotawych odcieni (ok 45 min). Lekko wystudzoną tartę udekorować migdałami, oprószyć cukrem pudrem i ozdobić listkami mięty.