krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

tarta morelowa lub brzoskwiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

1/2kg. moreli lub brzoskwiń galaretka lub brzoskwiniowa w zależności jaką tarte się robi

tarta morelowa lub brzoskwiniowa

Składniki:

tarta morelowa lub brzoskwiniowa

 

  • 4jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10dag. mąki przennej
  • 5dag. mąki ziemniacznej
  • 1/2kg. dojżałych owoców
  • 1 opakowanie galaretki
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

tarta morelowa lub brzoskwiniowa
Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę białka w tym czasie powinny być w lodówce dodać mąke przenną i ziemniaczaną wymieszać a następnie dodać ubitą na bardzo sztywno pianę z białek. Wymieszać ostrorznie przelać do formy wstawić do dobrsze nagrzanego piekarnika na 45 minut po 20 minutach zmniejszyć ogień aby biszkopt niezbyt zrobił się brązowy galaretkę rozpuścić w goracej wodzie o 1/3 wody mniej i dokładnie wymieszać. Owoce przeciąć na pół lub na ćwiartki. Na upieczonym i ostudzonym biszkopcie ułożyć owoce opruszyć cukrem pudrem i zalać galaretką w momęcie gdy jest już skrzepnięta wstawić do lodówki aby całość zastygła.

Tagi:

tarta