Sposób przygotowania:
Tarta Walentynkowa z wisienkami.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,posiekać na
wiórki z masłem,zsunąć w stosik,zrobić dołek,dodać żółtka,śmiet-
-anę gęstą z pudełka lub ćwiartkę szklanki śmietanki z kartonika
lub nieco więcej.Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę.Schłodzić w lodówce 30 min.Międzyczasie sporządzić roztwór galaretkowy wg.
przepisu na odwrocie tj.zagotować 400 ml.wody w garnuszku,wył-
-ączyć gaz,wsypać roztwór do gorącej wody,rozmieszać dobrze,
przelać do miseczki,odstawić do stężenia.Ciasto wyjąć,rozwałko-
-wać,wylepić nim natłuszczoną blaszkę do tartej.Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec 30 min.Wyjąć,ostudzić,
ułożyć na powierzchni ciasta wisienki koktajlowe uprzednio odsą-
-czone lub rozmrożone.Zalać lekko stężałą galaretką owoce na cieście i wstawić do lodówki na 35-40 min.Jak galaretka stężeje,
wyjąć paterę z tartą z lodówki,posypać przed podaniem płatkami migdałowymi.
wiórki z masłem,zsunąć w stosik,zrobić dołek,dodać żółtka,śmiet-
-anę gęstą z pudełka lub ćwiartkę szklanki śmietanki z kartonika
lub nieco więcej.Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę.Schłodzić w lodówce 30 min.Międzyczasie sporządzić roztwór galaretkowy wg.
przepisu na odwrocie tj.zagotować 400 ml.wody w garnuszku,wył-
-ączyć gaz,wsypać roztwór do gorącej wody,rozmieszać dobrze,
przelać do miseczki,odstawić do stężenia.Ciasto wyjąć,rozwałko-
-wać,wylepić nim natłuszczoną blaszkę do tartej.Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec 30 min.Wyjąć,ostudzić,
ułożyć na powierzchni ciasta wisienki koktajlowe uprzednio odsą-
-czone lub rozmrożone.Zalać lekko stężałą galaretką owoce na cieście i wstawić do lodówki na 35-40 min.Jak galaretka stężeje,
wyjąć paterę z tartą z lodówki,posypać przed podaniem płatkami migdałowymi.