marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta Walentynkowa z wisienkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruchą tartą wyrobić na stolnicy,zagnieść.Chłodzić 30 min.Rozwałkować ciasto,wylepić nim blachę.Upiec.Zrobić galaretkę.Dekorowa

Tarta Walentynkowa z wisienkami.

Składniki:

Tarta Walentynkowa z wisienkami.

 

  • 200 g.mąki,
  • 4 żółtka,
  • 150 g.masła,
  • 1/4 szklanki śmietanki 18% lub gęstej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • mąka do podsypanIa,
  • tłuszcz do blachy.
  • Nadzienie:
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym do zalania,
  • 400 ml.wody,
  • słoiczek wisienek koktajlowych lub zwykłych mrożonych,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tarta Walentynkowa z wisienkami.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,posiekać na
wiórki z masłem,zsunąć w stosik,zrobić dołek,dodać żółtka,śmiet-
-anę gęstą z pudełka lub ćwiartkę szklanki śmietanki z kartonika
lub nieco więcej.Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę.Schłodzić w lodówce 30 min.Międzyczasie sporządzić roztwór galaretkowy wg.
przepisu na odwrocie tj.zagotować 400 ml.wody w garnuszku,wył-
-ączyć gaz,wsypać roztwór do gorącej wody,rozmieszać dobrze,
przelać do miseczki,odstawić do stężenia.Ciasto wyjąć,rozwałko-
-wać,wylepić nim natłuszczoną blaszkę do tartej.Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec 30 min.Wyjąć,ostudzić,
ułożyć na powierzchni ciasta wisienki koktajlowe uprzednio odsą-
-czone lub rozmrożone.Zalać lekko stężałą galaretką owoce na cieście i wstawić do lodówki na 35-40 min.Jak galaretka stężeje,
wyjąć paterę z tartą z lodówki,posypać przed podaniem płatkami migdałowymi.

Tagi:

tarta