Sposób przygotowania:
Tarta warzywna z nadzieniem serowo- pieczarkowym
Kruche:
Masło posiekać z mąką, by zamieniła się w grudki. Dodać żółtka, sól i wodę. Zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, wykleić nim natłuszczoną formę do tarty. Nadmiar ciasta oderwać. Na czas rozgrzewania piekarnika do 180*C ciasto nakłuć widelcem i włożyć jeszcze do lodówki.
Nadzienie:
Pieczarki podsmażyć z dodatkiem oregano i soli. Ser zetrzeć na tarce. Jajka rozbełtać, dolać mleko. Wsypać ser- wymieszać dokładnie. Wsypać pieczarki i przyprawy. Wymieszać. Różyczki brokułu obgotować. Paprykę pokroić w paski i przekroić je jeszcze na pół. Pomidora pokroić w plastry.
Ciasto włożyć na 10 min do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć, nałożyć serową masę, wyrównać a na to wyłożyć brokuły, pomidory i paprykę. Piec jeszcze ok 40min
Masło posiekać z mąką, by zamieniła się w grudki. Dodać żółtka, sól i wodę. Zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, wykleić nim natłuszczoną formę do tarty. Nadmiar ciasta oderwać. Na czas rozgrzewania piekarnika do 180*C ciasto nakłuć widelcem i włożyć jeszcze do lodówki.
Nadzienie:
Pieczarki podsmażyć z dodatkiem oregano i soli. Ser zetrzeć na tarce. Jajka rozbełtać, dolać mleko. Wsypać ser- wymieszać dokładnie. Wsypać pieczarki i przyprawy. Wymieszać. Różyczki brokułu obgotować. Paprykę pokroić w paski i przekroić je jeszcze na pół. Pomidora pokroić w plastry.
Ciasto włożyć na 10 min do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć, nałożyć serową masę, wyrównać a na to wyłożyć brokuły, pomidory i paprykę. Piec jeszcze ok 40min