Sposób przygotowania:
Tarta włoska z bobem
Masło zimne z lodówki kroję na kawałki, przesiewam mąkę i przekładam do pojemnika od malaksera dodaję żółtka, sól i wszystko miksuję. Pod koniec miksowania dolewam zimną wodę.Wyjmuje z malaksera ciasto i wyrabiam już ręką krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę Wyjmuję i wałkuję nie dotykając ciasta. Stolnice podsypuję mąką żeby nie przywierało. Delikatnie przekładam ciasto do formy od tarty, dociskam w zagłębienia. Nadmiar odcinam.Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Podpiekłam temp 200 stopni około 13 minut. Ciasto ma się dopiec ale nie przyrumienić mocno. Bób gotuję aldente w osolonej wodzie, płucze zimna wodą i obieram. Warzywa przesmażam na patelni, dodaję przyprawę po włosku, sól, pieprz, i na końcu bób. Jak warzywa ostygną wykładam je na tartę. Do miski wbijam, jajka, dodaję jogurt,ser i mieszam. Wylewam na warzywa. Tartę wkładam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Dekoruję bazylią.
lalunia
edytaha
anemon
Jagodowa
Magdalena88