aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Tarta filo z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle efektownie wyglądająca tarta z kolorowymi warzywami, w sam raz na obiad lub nawet na drugie śniadanie w pracy, smaczna na ciepło, ale też na zimno.

Tarta filo z warzywami

Składniki:

Tarta filo z warzywami

 

  • 2 arkusze ciasta filo

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta filo z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szpinak oraz groszek, smażymy do momentu, aż szpinak zwiędnie, odstawiamy patelnię na bok i studzimy zawartość. Pomidory suszone kroimy w drobne kawałki, a oliwki w plasterki. Paprykę opiekamy dokładnie nad ogniem, aż skórka będzie czarna, wkładamy do woreczka foliowego, a po kilkunastu minutach wyjmujemy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Jaja mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany rozmaryn oraz pozostałe składniki farszu, mieszamy Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Ciasto filo tniemy w kwadraty tak, aby po wyłożeniu nimi blaszki część wystawała na zewnątrz. Każdy arkusz ciasta tniemy na 4 części, czyli uzyskamy łącznie 8 kawałków. W tortownicy układamy pierwszy arkusz ciasta, smarujemy go lekko olejem z suszonych pomidorów, następnie układamy 5 kolejnych kawałków pamiętając, aby boki wychodziły poza obręcz tortownicy i smarując każdorazowo olejem z suszonych pomidorów. Na tak przygotowany spód wlewamy masę jajeczno warzywną, zakładamy na nią boki ciasta, które wystają poza tortownicę, a środek wypełniamy zwiniętymi lekko pozostałymi kawałkami ciasta filo. Smarujemy lekko olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 45 minut, aż środek tarty uniesie się w górę, co będzie świadczyło ,że jest upieczony. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz, odstawiamy na 5 minut, po czym kroimy na porcje.