-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Tarta z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wyśmienita, mało pracochłonna tarta z łososiem. Dobra nawet na lekki obiad ponieważ jest dość syta. Doczekałam się jakiś czas temu opublikowania tego przepisu w magazynie kulinarnym ;) Myślę, że zyska ona także wasze uznanie.

Tarta z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem

Składniki:

Tarta z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 125 g mozzarelli ( 1 kulka )
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 4 jajka
  • pęczek koperku
  • 2 pomidory
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem
Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy nim dno i boki formy na tarte. Najlepiej silikonowej.

Koperek kroimy i dzielimy na dwie części. Mozzarelle i pomidory kroimy na plasterki, a łososia na mniejsze kawałki. Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.

Wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. Posypujemy połową pokrojonego koperku.

Na masę jajeczną układamy na przemian mozzarelle i łososia. Wierzch dekorujemy pomidorami,przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy drugą połową pokrojonego koperku.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.



Tagi:

tarta