PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna tarta z ciasta francuskiego inspirowana przepisem Pascala. Łatwa w przygotowaniu. Doskonała na obiad w towarzystwie świeżej sałatki.

Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą
Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką 30%. Z pomidorów usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Za pomocą wałka odkrawamy wystające brzegi. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie do wnętrza tarty wylewamy masę jajeczną, układamy łososia w formie 5-6 ramiennej gwiazdy, a pomiędzy niego nakładamy plastry białej mozzarelli. całość posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami i żółtą mozzarellą. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 160st (termoobieg). Po wyjęciu tarty z piekarnika posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą
Etap 1
Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą
Etap 2 Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne
Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą
Etap 3 Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem
Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą
Etap 4 Tartę posypujemy startą żółtą mozzarellą