Sposób przygotowania:
Tarta francuska z wędzonym łososiem i mozzarellą
Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką 30%. Z pomidorów usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Za pomocą wałka odkrawamy wystające brzegi. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie do wnętrza tarty wylewamy masę jajeczną, układamy łososia w formie 5-6 ramiennej gwiazdy, a pomiędzy niego nakładamy plastry białej mozzarelli. całość posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami i żółtą mozzarellą. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 160st (termoobieg). Po wyjęciu tarty z piekarnika posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.