SUPERPRZEPIS

Bułki z młodą kapustą

  • 4
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 35
Bułki z młodą kapustą

Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik.

Składniki:

Bułki z młodą kapustą

Ciasto:

Farsz:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
  • 2 łyżeczki suszonych przypraw ( natka pietruszki,lubczyk,czosnek,marchewka,kurkuma )

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki z młodą kapustą

Wykonanie ciasta:

Bułki z młodą kapustą
Z podanych składników wykonujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''.

Po tym czasie do mąki dodajemy sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Wykonanie farszu:

Bułki z młodą kapustą
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękkie dokładnie ją odcedzamy.

Dodajemy olej i przyprawy, przesmażamy kilka minut często mieszając, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie studzimy.

Formowanie bułek:

Bułki z młodą kapustą
Następnie z ciasta i farszu formujemy bułki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, nakładamy farsz i formujemy okrągłe bułki.

Do pieczenia:

Bułki z młodą kapustą
Następnie uformowane bułki układamy na blasze.

Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

Pieczenie:

Bułki z młodą kapustą
Wyrośnięte bułki pieczemy do zrumienienia. Smacznego.

Bułki pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Przyprawy możemy użyć dowolnej, ja miałam gotową mieszankę w której skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, natka pietruszki, kurkuma, lubczyk, curry, czosnek.