Sposób przygotowania:
Bułki z młodą kapustąWykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''.
Po tym czasie do mąki dodajemy sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Wykonanie farszu:
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękkie dokładnie ją odcedzamy.
Dodajemy olej i przyprawy, przesmażamy kilka minut często mieszając, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie studzimy.
Formowanie bułek:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, nakładamy farsz i formujemy okrągłe bułki.
Do pieczenia:
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
Pieczenie:
Bułki pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Przyprawy możemy użyć dowolnej, ja miałam gotową mieszankę w której skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, natka pietruszki, kurkuma, lubczyk, curry, czosnek.
superbaba4
iziona
Babeczka35
Dziękuję:)
Babeczka35
A ja wpadłam i wyszły pyszne:) Dziękuję:)