Sposób przygotowania:
Focaccia z botwinkąETAP 1:
Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie.
Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski, i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą.
Zostawiam na 15 minut.
ETAP 2:
Sos:
Buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam na wysokiego pojemnika. Cebule i czosnek przesmażam na patelni na oliwie. Dodaję do buraka, wlewam oliwę z oliwek, i miksuję mikserem. Solę, pieprzę.
ETAP 3:
Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach.
Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni i piekę 10 minut
ETAP 4:
Botwinę myję dokładnie i kroję drobno liście, łodyżki, i małe buraczki.
Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek.Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem.
misia5
niezły kąsek
Magdalena88
SylaUla
LauraLaura