SUPERPRZEPIS

Focaccia z botwinką

  • 5
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 27
Focaccia z botwinką

W sezonie wiosennym moc botwiny i buraków dostarczy nam wiele witamin. Polecam upiec buraki, potem zrobić z nich sos do tego młoda botwina i mamy zdrową wersje foccaci.

Składniki:

Focaccia z botwinką

 

 

  • sos buraczkowy:
  • 1 burak średni upieczony albo gotowany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

  • farsz:
  • 1/2 pęczka botwinki
  • 2 buraki pieczone
  • 5 dkg sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do pizzy
  • koper do posypania

Sposób przygotowania:

Focaccia z botwinką

ETAP 1:

Focaccia z botwinką
ciasto zarobione odstawione do wyrośnięcia

Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie.

Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski, i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą.

Zostawiam na 15 minut.

ETAP 2:

Focaccia z botwinką
burak upieczony cebulka podsmażona czosnek na sos

Sos:
Buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam na wysokiego pojemnika. Cebule i czosnek przesmażam na patelni na oliwie. Dodaję do buraka, wlewam oliwę z oliwek, i miksuję mikserem. Solę, pieprzę.

ETAP 3:

Focaccia z botwinką
foccacia posmarowana sosem z kulkami z buraka

Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach.
Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni i piekę 10 minut

ETAP 4:

Focaccia z botwinką
na ciasto wyłożona botwinka i ser feta chili

Botwinę myję dokładnie i kroję drobno liście, łodyżki, i małe buraczki.

Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek.Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem.