Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Czosnkowo - ziołowe bagietki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Te bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie można się od nich oderwać. Smakują zarówno ciepłe po upieczeniu, jak i zimne wystudzone. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach.

Czosnkowo - ziołowe bagietki

Składniki:

Czosnkowo - ziołowe bagietki

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki czubrycy zielonej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Czosnkowo - ziołowe bagietki

Wykonanie ciasta:

Czosnkowo - ziołowe bagietki
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

Po tym czasie do mąki dodajemy rozczyn, olej, sól, wbijamy jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Wykonanie farszu:

Czosnkowo - ziołowe bagietki
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie mieszamy go dokładnie z masłem i czubrycą.

Formowanie bagietek:

Czosnkowo - ziołowe bagietki
Następnie formujemy bagietki i smarujemy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część formujemy w podłużną bagietkę i zastawiamy na 15 minut, żeby podrosły.

Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinamy prawie do samego końca, ale staramy się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarowujemy farsz.

Do pieczenia:

Czosnkowo - ziołowe bagietki
Następnie bagietki układamy na blasze do pieczenia.

Tak przygotowane bagietki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Czosnkowo - ziołowe bagietki
Następnie bagietki pieczemy do zrumienienia. Podajemy.

Od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Jeżeli nie mamy czubrycy zielonej to można użyć białej.


Tagi:

pieczywo