Sposób przygotowania:
Czosnkowo - ziołowe bagietkiWykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
Po tym czasie do mąki dodajemy rozczyn, olej, sól, wbijamy jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Wykonanie farszu:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie mieszamy go dokładnie z masłem i czubrycą.
Formowanie bagietek:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część formujemy w podłużną bagietkę i zastawiamy na 15 minut, żeby podrosły.
Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinamy prawie do samego końca, ale staramy się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarowujemy farsz.
Do pieczenia:
Tak przygotowane bagietki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Jeżeli nie mamy czubrycy zielonej to można użyć białej.