Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Biało- czarna tarta z gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna krucha tarta z gruszkami. Doskonały deser do ciepłej herbatki w długie jesienne wieczory. Polecam gorąco!!!

Biało- czarna tarta z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biało- czarna tarta z gruszkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 twarde gruszki
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Biało- czarna tarta z gruszkami
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części mniejszą i większą. Do mniejszej części dodaj kakao. Zagnieć ciasto. Jasne ciasto rozwałkuj i wyłóż na foremkę na tartę. Resztę ciasta odłóż. Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Owoce ułóż na cieście. Posyp cukrem waniliowym. Pozostałe jasne i ciemne ciasto rozwałkuj i pokrój na podłużne pasy. Układaj naprzemiennie na wierzchu ciasta tworząc kratę. Piecz 35 minut w temperaturze 170 stopni. 
Biało- czarna tarta z gruszkami
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć ciasto.
Biało- czarna tarta z gruszkami
Ciasto podziel na dwie części mniejszą i większą. Do mniejszej części dodaj kakao. Zagnieć ciasto.
Biało- czarna tarta z gruszkami
Jasne ciasto rozwałkuj i wyłóż na foremkę na tartę. Resztę ciasta odłóż.
Biało- czarna tarta z gruszkami
Owoce ułóż na cieście. Posyp cukrem waniliowym. Pozostałe jasne i ciemne ciasto rozwałkuj i pokrój na podłużne pasy. Układaj naprzemiennie na wierzchu ciasta tworząc kratę. Piecz 35 minut w temperaturze 170 stopni.

Tagi:

tarta gruszki