Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Odwrócona tarta z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Krucha tarta z gruszkami pieczona odwrotnie.

Odwrócona tarta z gruszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Odwrócona tarta z gruszkami

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 200 g palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 4 gruszki

Sposób przygotowania:

Odwrócona tarta z gruszkami
Zagnieść szybko gładkie ciasto z palmy, mąki, połowy cukru, soli i żółtek. Ciasto schładzać pół godziny w lodówce, uprzednio umieszczając je w foliowym woreczku. Resztę cukru roztopić razem z masłem na patelni i chwilę smażyć. Na spód foremki do tarty wylać podsmażony na maśle cukier. Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć im gniazda nasienne. Kawałki gruszek układać w foremce zaokrągloną stroną do dołu. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i ułożyć na owocach. Brzegi ciasta docisnąć do owoców. Tartę piec 180 stopniach przez ok. 50-60 minut. Jak wierzch ciasta zrobi się złocisty, tarta jest upieczona. Do foremki z upieczoną tartą przyłożyć talerz i odwrócić w ten sposób, żeby foremka znalazła się u góry. Foremkę zdjąć.
Odwrócona tarta z gruszkami
Zagniecione ciasto zawinięte w foliowy woreczek.
Odwrócona tarta z gruszkami
Obrane i pozbawione pestek gruszki ułożone w foremce.
Odwrócona tarta z gruszkami
Schłodzone cienko rozwałkowane ciasto ułożone na owocach.

Tagi:

tarta