Sposób przygotowania:
Odwrócona tarta z gruszkami
Zagnieść szybko gładkie ciasto z palmy, mąki, połowy cukru, soli i żółtek. Ciasto schładzać pół godziny w lodówce, uprzednio umieszczając je w foliowym woreczku. Resztę cukru roztopić razem z masłem na patelni i chwilę smażyć. Na spód foremki do tarty wylać podsmażony na maśle cukier. Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć im gniazda nasienne. Kawałki gruszek układać w foremce zaokrągloną stroną do dołu. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i ułożyć na owocach. Brzegi ciasta docisnąć do owoców. Tartę piec 180 stopniach przez ok. 50-60 minut. Jak wierzch ciasta zrobi się złocisty, tarta jest upieczona. Do foremki z upieczoną tartą przyłożyć talerz i odwrócić w ten sposób, żeby foremka znalazła się u góry. Foremkę zdjąć.