2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Migdałowa tarta z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Migdałowa tarta z gruszkami pyszne połączenie smaków,robiłam pierwszy raz i na pewno zagości na dłużej....

Migdałowa tarta z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowa tarta z gruszkami

 

 

  • Masa migdałowa:
  • 200 g mielonych migdałów kalifornijskich
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 8 łyzek cukru drobnego
  • 10 g cukru waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • 1 kg dojrzałych gruszek

Sposób przygotowania:

Migdałowa tarta z gruszkami
Ciasto: Mąkę pszenną wysypać na stolnicę ,zimne masło pokroić na kawałki i dodać do masy,stopniowo wlewać wodę zagniatając ciasto.wyrobione okręcić w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Masa migdałowa: Migdały zmielić w blenderze . Białka ubić na sztywną pianę ,a żółtka osobno ubic na puch z cukrami dodajac zmielone migdały i na koniec pianę z białek.Delikatnie wymieszać szpatułką. Gruszki oskrobać pokroić na plasterki. Okragłą forme do tarty o śr 30 cm wysmarować margaryną wylepić schłodzonym ciastem,wylać masę migdałową i ułożyc na cieście pokrojone gruszki.Wsadzić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp 190*c Smacznego:)
Migdałowa tarta z gruszkami
z mąki margaryny wody i soli zagniatamy ciasto
Migdałowa tarta z gruszkami
z jajek i migdałów ubijamy masę na puszystą pianę
Migdałowa tarta z gruszkami
masę wylewamy na wylepioną ciastem formę
Migdałowa tarta z gruszkami
na pianie migdałowej układamy gruszki i pieczemy

Tagi:

ciasto tarta