monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie dość niezwykłe acz bardzo smaczne. Mogą być pysznym deserkiem do niedzielnej popołudniowej kawy lub całkiem niezłym posiłkiem w pracy.

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem

 

  • 250 g serka ricotta
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego 0%-140 g
  • 60 g orzechów łuskanych -mogą być różne, u mnie włoskie,laskowe i nerkowce
  • 50 g razowego makaronu spaghetti-waga suchego makaronu
  • 200 g mrożonych porzeczek czerwonych
  • 1 jajko
  • 35 g ksylitolu
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól

Sposób przygotowania:

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem

ETAP 1:

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem
miks orzechów zmielić w blenderze na proszek

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odłożyć do ostygnięcia. W między czasie orzechy zmielić.

ETAP 2:

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem
cukier połaczyć z całym jajkiem i utrzeć na jasny krem

Do miski wbić jajko, dodać 20 g cukier brzozowy i utrzeć na jasny puszysty krem.

ETAP 3:

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem
do jajka dodać ricottę oraz orzechy i dokładnie wymieszać

Następnie dodać ricottę i delikatnie wymieszać. Połączyć z orzechami.

ETAP 4:

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem
masę sernikową przelożyć na foremki do mini tart i piec 55 minut

Do masy serowej dodać makaron i delikatnie wymieszać łyżką. Foremki do mini tart wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę sernikową. Piec w 190 st około 55 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

ETAP 5:

Orzechowe mini serniczki z makaronem i krem
mus porzeczkowy wymieszać z serkiem i wyłożyć na serniczki

Do rondelka przełożyć porzeczki ( nie rozmrażać). Gdy owoce się rozmrożą dodać 15 g ksylitolu.Dusić do momentu rozgotowania porzeczek. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Do ciepłego musu dodać żelatynę (proszek) i dokładnie wymieszać.


Ostygnięte owoce wstawić do lodówki do wstępnego stężenia. Serek homogenizowany dodać do musu, wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia. Gdy to nastąpi przełożyć do szprycy i udekorować serniczki z wierzchu.


Smacznego!