Sposób przygotowania:
Dyniowo- ziemniaczane kopytkaETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej zagłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta: ziemniaki, dynię, jajko oraz sól.
ETAP 2
Ciasto energicznie zagniatamy. Jeśli jest klejące dodajemy delikatnie mąki. Jej ilość zależy od gęstości dyni.
ETAP 3
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Z każdego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek tniemy pod skosem na kopytka o długości około 4 cm.
ETAP 4
W garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy około 2 łyżki tłuszczu.
Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty.
ETAP 5
Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Kopytka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam je rozpuszczonym masłem, posypałam sezamem i parmezanem. Gotowe.
Magdalena88
SylaUla
Jagodowa
mocsłodkości