Sposób przygotowania:
Dyniowo- ziemniaczane kopytkaETAP 1
![Dyniowo- ziemniaczane kopytka Dyniowo- ziemniaczane kopytka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dyniowo-ziemniaczane-kopytka-430082.jpg)
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej zagłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta: ziemniaki, dynię, jajko oraz sól.
ETAP 2
![Dyniowo- ziemniaczane kopytka Dyniowo- ziemniaczane kopytka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dyniowo-ziemniaczane-kopytka-430084.jpg)
Ciasto energicznie zagniatamy. Jeśli jest klejące dodajemy delikatnie mąki. Jej ilość zależy od gęstości dyni.
ETAP 3
![Dyniowo- ziemniaczane kopytka Dyniowo- ziemniaczane kopytka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dyniowo-ziemniaczane-kopytka-430085.jpg)
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Z każdego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek tniemy pod skosem na kopytka o długości około 4 cm.
ETAP 4
![Dyniowo- ziemniaczane kopytka Dyniowo- ziemniaczane kopytka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dyniowo-ziemniaczane-kopytka-430087.jpg)
W garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy około 2 łyżki tłuszczu.
Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty.
ETAP 5
![Dyniowo- ziemniaczane kopytka Dyniowo- ziemniaczane kopytka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dyniowo-ziemniaczane-kopytka-430086.jpg)
Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Kopytka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam je rozpuszczonym masłem, posypałam sezamem i parmezanem. Gotowe.
Magdalena88
SylaUla
Jagodowa
mocsłodkości