jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo- ziemniaczane kopytka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne kopytka każdy zna, dlatego dziś polecam kopytka przygotowane z dodatkiem ziemniaków oraz dyni. Dynia nie tylko sprawia, że kopytka są miękkie, ale też nadaje im piękny kolorek.

Dyniowo- ziemniaczane kopytka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowo- ziemniaczane kopytka

CIASTO

  • 250 gram ugotowanym, utłuczonych i przestudzonych ziemniaków,
  • 250 gram gęstego puree z dyni,
  • Około 200 gram mąki,
  • Szczypta soli,
  • 1 małe jajko

DODATKOWO:

  • Masło do polania,
  • Parmezan do posypania,
  • Czarny sezam do posypania,
  • Pomidorki koktajlowe do dekoracji,
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dyniowo- ziemniaczane kopytka

ETAP 1

Dyniowo- ziemniaczane kopytka
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej zagłębienie i dodajemy pozostałe składniki ciasta: ziemniaki, dynię, jajko oraz sól.

ETAP 2

Dyniowo- ziemniaczane kopytka
Zagniatamy energicznie ciasto

Ciasto energicznie zagniatamy. Jeśli jest klejące dodajemy delikatnie mąki. Jej ilość zależy od gęstości dyni.

ETAP 3

Dyniowo- ziemniaczane kopytka
Formujemy kopytka

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.

Z każdego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek tniemy pod skosem na kopytka o długości około 4 cm.

ETAP 4

Dyniowo- ziemniaczane kopytka
Uformowane kopytka gotujemy

W garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy około 2 łyżki tłuszczu.

Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty.

ETAP 5

Dyniowo- ziemniaczane kopytka
Ugotowane kopytka porcjujemy

Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.

Kopytka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam je rozpuszczonym masłem, posypałam sezamem i parmezanem. Gotowe.