Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i budyniem
Przesianą mąkę łączymy z masłem, proszkiem, jajkiem i cukrem - zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do worka, i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty natłuszczamy masłem Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na formę, dociskając do boków i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią i posypujemy kaszą/ryżem - żeby ciasto bardzo nie urosło. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Z reszty wycinamy wzorki - ozdobią naszą tartę. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy tylko 350 mleka, słodzimy dwiema łyżkami pudru. Jabłka kroimy w małe kawałki. Na upieczony spód nakładamy masę budyniową, posypujemy jabłkami. Wzorki z ciasta układamy na samej górze. Ciasto wkładamy do piekarnika, i pieczemy kolejne 20 minut. Gdy ostygnie, kroimy na kawałki. Można posypać pudrem, lub podawać z bitą śmietaną.
Jagoda.L