Sposób przygotowania:
Tarta z jajkiem pod pierzynką koperkową
Masło zimne siekam, dodaję mąkę przesianą, żółtka, sól,wodę i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę.
Formę do tarty smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem żeby się nie kleiło do wałka. Odrywam papier i przekładam do formy, nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.
Jajka gotuje na twardo, obieram kroję w plasterki. Jogurt naturalny mieszam z jajkami, siekanym koperkiem, doprawiam sola i pieprzem. Powstała masę przelewam na tarte na wierzchu układam plasterki jajka.
Zapiekam w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż masa sie zetnie.
Formę do tarty smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem żeby się nie kleiło do wałka. Odrywam papier i przekładam do formy, nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.
Jajka gotuje na twardo, obieram kroję w plasterki. Jogurt naturalny mieszam z jajkami, siekanym koperkiem, doprawiam sola i pieprzem. Powstała masę przelewam na tarte na wierzchu układam plasterki jajka.
Zapiekam w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż masa sie zetnie.