agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Tarta z jajkiem pod pierzynką koperkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna krucha tarta, którą szybko się robi. Tarta smakuje wyśmienicie. Idealna na kolację i nie tylko.

Tarta z jajkiem pod pierzynką koperkową

Składniki:

Tarta z jajkiem pod pierzynką koperkową

tarta

  • 250 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli

nadzienie

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tarta z jajkiem pod pierzynką koperkową
Masło zimne siekam, dodaję mąkę przesianą, żółtka, sól,wodę i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę.

Formę do tarty smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem żeby się nie kleiło do wałka. Odrywam papier i przekładam do formy, nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

Jajka gotuje na twardo, obieram kroję w plasterki. Jogurt naturalny mieszam z jajkami, siekanym koperkiem, doprawiam sola i pieprzem. Powstała masę przelewam na tarte na wierzchu układam plasterki jajka.

Zapiekam w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż masa sie zetnie.