Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Tarta z bakłażanem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszna tarta z delikatnym filetem z kurczaka. Na wierzchu bakłażan przeplatany z pomidorami niczym caprese.

Tarta z bakłażanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z bakłażanem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z bakłażanem
Bakłażana pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić, aż puści sok. Osuszyć i przyrumienić na patelni. Przygotować ciasto na tartę siekając nożem mąkę z zimnym masłem i resztą składników. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty o średnicy 26cm, odcinając nadmiar ciasta. Ponownie schłodzić, nakłuć widelcem i piec w 190*C przez 10-15min. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Pomidory pozbawić skórki i pokroić na plastry. Układać na tarcie naprzemiennie z bakłażanem. Dodać oliwki. Ser sałatkowo-kanapkowy rozetrzeć ze śmietaną, jajkami, pieprzem i solą. Można zmiksować blenderem. Wylać na tartę i natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C po 10min zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec przez 30-40min. Smacznego!
Tarta z bakłażanem
Plastry bakłażana smażyć na patelni, aż się przyrumieni.
Tarta z bakłażanem
Kurczaka pokroić w kostkę i lekko przysmażyć na patelni.
Tarta z bakłażanem
Ser zmiksować z jajkami i śmietaną. Przyprawić.