Sposób przygotowania:
Tarta z bakłażanem
Bakłażana pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić, aż puści sok. Osuszyć i przyrumienić na patelni. Przygotować ciasto na tartę siekając nożem mąkę z zimnym masłem i resztą składników. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty o średnicy 26cm, odcinając nadmiar ciasta. Ponownie schłodzić, nakłuć widelcem i piec w 190*C przez 10-15min. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Pomidory pozbawić skórki i pokroić na plastry. Układać na tarcie naprzemiennie z bakłażanem. Dodać oliwki. Ser sałatkowo-kanapkowy rozetrzeć ze śmietaną, jajkami, pieprzem i solą. Można zmiksować blenderem. Wylać na tartę i natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C po 10min zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec przez 30-40min. Smacznego!
marietta
mysza75
Mniam1