mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Wytrawna tarta z jajkami i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszna, wytrawna tarta z nadzieniem jajeczno-śmietanowym z boczkiem, serem żółtym i cebulką. Danie kaloryczne, ale niesamowicie dobre ;)

Wytrawna tarta z jajkami i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawna tarta z jajkami i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Wytrawna tarta z jajkami i boczkiem
Kruchy spód: Do miski przesiewam mąkę z solą, dodaję zimne pokrojone na kawałeczki masło, jajko i wodę, zagniatam szybko na kruche ciasto. Formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę lub na całą noc. W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Nadzienie: Cebule obieram i kroję w półkrążki. Plastry boczku kroję na nieduże paski. Rozgrzewam patelnię, wrzucam boczek, a po chwili dodaję posiekaną cebulę, smażę kilka minut. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepuję jajka ze śmietaną, dodaję zioła i przyprawry, dokładnie mieszam. Schłodzone ciasto wałkuję na placek, wylepiam nim wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Nadmiar ciasta odkrawam nożem i odkładam na później. Całą powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem i wyścielam papierem do pieczenia, wysypuję suche ziarna fasoli lub ceramiczne kuleczki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp. 200*C i piekę ok. 10-12 minut, po tym czasie ostrożnie zdejmuję papier z obciążeniem i dopiekam ciasto jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wykładam podsmażoną cebulę z boczkiem, wyrównuję, posypuję warstwą startego sera żółtego, zalewam masą jajeczno-śmietanową. Wokół brzegów tarty kładę warkocz zapleciony z pozostałego ciasta (uważając aby nie wpadł do półpłynnej masy). Na środku układam przepołowione pomidorki rozcięciem do góry. Wstawiam ostrożnie do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 25-30 minut aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni. Po upieczeniu wyjmuję formę z piekarnika, po 5 minutach zdejmuję obręcz, wierzch dekoruję listkami świeżej bazylii. Tartę podaję na ciepło z surówką z kapusty i.lub sałaty.
Wytrawna tarta z jajkami i boczkiem
Ciasto wałkuję na placek, wylepiam nim dno i boki tortownicy
Wytrawna tarta z jajkami i boczkiem
W misce roztrzepuję jajka ze śmietaną i ziołami
Wytrawna tarta z jajkami i boczkiem
Na podpieczony spód wykładam posmażoną cebulkę z boczkiem
Wytrawna tarta z jajkami i boczkiem
Całość zalewam masą jajeczno-śmietanową i układam na wierzchu połówki pomidorków