SUPERPRZEPIS

Tarta z kwiatami cukinii

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tarta z kwiatami cukinii Więcej zdjęć (5)

Tarta z kwiatami cukinii jest smaczna i piękna. Zobacz przepis na tartę z kwiatami cukinii.

Składniki:

Tarta z kwiatami cukinii

 

 

  • Kwiaty:
  • 6 dużych kwiatów cukinii razem z małymi cukiniami,
  • 220 g polędwiczek z kurczaka,
  • 40 g cebuli,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżka sosu słodko - ostrego chili,
  • 2 łyżki ricotty,
  • 2 łyżki śmietanki 30 %,
  • 10 g startego sera Gouda,
  • 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku,
  • przyprawa ognista do smaku.

 

  • Masa do wypełnienia:
  • 100 g ricotty,
  • 1 jajko,
  • 8 łyżek śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 20 g sera Gouda,
  • przyprawa ognista do smaku,
  • 85 g posiekanej w drobną kostkę cukinii.

Sposób przygotowania:

Tarta z kwiatami cukinii
1. KWIATY: mięso pokroiłam w kostkę, wymieszałam z sosem sojowym i chili oraz olejem. Dodałam posiekaną w kosteczkę cebulę i wrzuciłam całość na rozgrzaną patelnię - smażyłam tylko chwilę, mieszając, żeby mięso straciło surowość. Ostudziłam, dodałam ricottę i Goudę oraz koperek, doprawiłam jeszcze odrobiną przyprawy ognistej. Kwiatom przycięłam cukinie od dołu tak, żeby zostało ich ok. 1 cm. Usunęłam też słupki z wnętrza kwiatów. Rozchylając płatki nałożyłam masę mięsną za pomocą łyżeczki. Brzegi kwiatów skręciłam jak papierek cukierka.



2. MASA DO WYPEŁNIENIA: rozmieszałam ricottę z jajkiem, sosem sojowym, śmietanką i startym serem na gładką masę. Doprawiłam do smaku i dorzuciłam posiekane odcięte wcześniej od kwiatów małe cukinie.



3. CIASTO: mleko podgrzałam, dodałam cukier i drożdże - wymieszałam. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, przyprawy i zimne masło. Wlałam mleko z drożdżami, wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je od razu na duży placek -  większy niż średnica foremki. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Przełożyłam ciasto na formę z papierem. Spód i boki lekko docisnęłam dłońmi a wystający brzeg nacięłam nożyczkami żeby powstały jakby szpiczaste płatki.



4. TARTA: na ciasto wyłożyłam około połowy masy do wypełnienia. Na wierzchu ułożyłam koliście faszerowane kwiaty a przestrzenie między nimi uzupełniłam masą serową. Brzeg ciasta i kwiaty cukinii posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Tarta z kwiatami cukinii
mięso podsmażyłam doprawiłam i nadziałam nim bardzo delikatnie kwiaty cukinii
Tarta z kwiatami cukinii
przygotowałam też masę serowo jajeczno śmietankową do wypełnienia środka tarty
Tarta z kwiatami cukinii
zagniotłam krucho drożdżowe ciasto rozwałkowałam je i wyłożyłam na formę z papierem do pieczenia przycięłam brzegi nożyczkami
Tarta z kwiatami cukinii
na ciasto nałożyłam masę wypełniającą a na niej koliście faszerowane kwiaty