Sposób przygotowania:
Tarta z kwiatami cukinii
1. KWIATY: mięso pokroiłam w kostkę, wymieszałam z sosem sojowym i chili oraz olejem. Dodałam posiekaną w kosteczkę cebulę i wrzuciłam całość na rozgrzaną patelnię - smażyłam tylko chwilę, mieszając, żeby mięso straciło surowość. Ostudziłam, dodałam ricottę i Goudę oraz koperek, doprawiłam jeszcze odrobiną przyprawy ognistej. Kwiatom przycięłam cukinie od dołu tak, żeby zostało ich ok. 1 cm. Usunęłam też słupki z wnętrza kwiatów. Rozchylając płatki nałożyłam masę mięsną za pomocą łyżeczki. Brzegi kwiatów skręciłam jak papierek cukierka.
2. MASA DO WYPEŁNIENIA: rozmieszałam ricottę z jajkiem, sosem sojowym, śmietanką i startym serem na gładką masę. Doprawiłam do smaku i dorzuciłam posiekane odcięte wcześniej od kwiatów małe cukinie.
3. CIASTO: mleko podgrzałam, dodałam cukier i drożdże - wymieszałam. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, przyprawy i zimne masło. Wlałam mleko z drożdżami, wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je od razu na duży placek - większy niż średnica foremki. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Przełożyłam ciasto na formę z papierem. Spód i boki lekko docisnęłam dłońmi a wystający brzeg nacięłam nożyczkami żeby powstały jakby szpiczaste płatki.
4. TARTA: na ciasto wyłożyłam około połowy masy do wypełnienia. Na wierzchu ułożyłam koliście faszerowane kwiaty a przestrzenie między nimi uzupełniłam masą serową. Brzeg ciasta i kwiaty cukinii posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
2. MASA DO WYPEŁNIENIA: rozmieszałam ricottę z jajkiem, sosem sojowym, śmietanką i startym serem na gładką masę. Doprawiłam do smaku i dorzuciłam posiekane odcięte wcześniej od kwiatów małe cukinie.
3. CIASTO: mleko podgrzałam, dodałam cukier i drożdże - wymieszałam. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, przyprawy i zimne masło. Wlałam mleko z drożdżami, wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je od razu na duży placek - większy niż średnica foremki. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Przełożyłam ciasto na formę z papierem. Spód i boki lekko docisnęłam dłońmi a wystający brzeg nacięłam nożyczkami żeby powstały jakby szpiczaste płatki.
4. TARTA: na ciasto wyłożyłam około połowy masy do wypełnienia. Na wierzchu ułożyłam koliście faszerowane kwiaty a przestrzenie między nimi uzupełniłam masą serową. Brzeg ciasta i kwiaty cukinii posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.