SUPERPRZEPIS

Ziołowe ślimaczki

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Ziołowe ślimaczki

Tak przygotowane pizzerki to wspaniała przystawka lub pyszna kolacja. Znakomicie smakują na ciepło i na zimno.

Składniki:

Ziołowe ślimaczki

 

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 dag drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Reszta składników
  • 10-12 plasterków polędwicy sopockiej
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 12 plasterków żółtego sera

Sposób przygotowania:

Ziołowe ślimaczki

ETAP 1:

Ziołowe ślimaczki
Wszystkie skłądniki ciasta razem połączyć.

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać mąkę, mleko, sól, olej, zioła.

ETAP 2:

Ziołowe ślimaczki
Ciasto dokładnie wyrobić i odłożyć w ciepłe miejsce.

Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Ziołowe ślimaczki
Z wyrośniętego ciasta uformować prostokąt.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować prostokąt, pozostawić w na 10-15 minut.

ETAP 4:

Ziołowe ślimaczki
Następnie posmarować ketchupem lyb sosem pomidorowym i ułożyć wędlinę.

Posmarować ketchupem i ułożyć plasterki polędwicy.

ETAP 5:

Ziołowe ślimaczki

Polędwicę przykryć plasterkami żółtego sera i zwinąć jak roladę.

ETAP 6:

Ziołowe ślimaczki

Ostrym nożem pokroić na 2,5 cm krążki.

ETAP 7:

Ziołowe ślimaczki

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.