Sposób przygotowania:
Paluchy a la grissini
Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji. Do misy robota wsypać mąkę, sól i za pomocą haka wyrabiać wlewając wodę i olej oraz dodać rozpuszczone drożdże.. Przez kilka minut wyrabiać ciasto a potem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto spokojnie rośnie, w rondelku stopić margarynę i przestudzić ją. Do margaryny zetrzeć ząbki czosnku na tarce o bardzo drobnych oczkach, wymieszać i wystudzić.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść przez chwilkę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokątne placki ( nie za cienkie i nie za grube ).
Każdy kawałek ciasta posmarować porcją margaryną z czosnkiem. Złożyć placki na na pół i pociąć na cienkie paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Zostawić do podrośnięcia, ale krótko a potem piec w zależności od grubości 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną.
Gdy ciasto spokojnie rośnie, w rondelku stopić margarynę i przestudzić ją. Do margaryny zetrzeć ząbki czosnku na tarce o bardzo drobnych oczkach, wymieszać i wystudzić.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść przez chwilkę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokątne placki ( nie za cienkie i nie za grube ).
Każdy kawałek ciasta posmarować porcją margaryną z czosnkiem. Złożyć placki na na pół i pociąć na cienkie paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Zostawić do podrośnięcia, ale krótko a potem piec w zależności od grubości 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną.