Sposób przygotowania:
Tarta z żurkiemETAP 1:
Masło zimne kroję w kostkę, dodaję mąkę przesianą, żółtka, sól,wodę i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruje masłem.
Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem żeby się nie kleiło do wałka. Odrywam papier i przekładam do formy., nakłuwam widelcem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.
ETAP 2:
Formę do tarty smaruje masłem,Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem żeby się nie kleiło do wałka. Odrywam papier i przekładam do formy, nakłuwam widelcem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumienia.
ETAP 3:
Jajka wbijam do miski, dodaję śmietanę, żurek, sól, pieprz, majeranek, czosnek, całość mieszam.
ETAP 4:
Boczek pokrojony przesmażam na patelni, jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pól. Kiełbasę kroję na plastry.
Do spodu farmy przekładam jajka, dodaję kiełbasę, boczek i wylewam masę.
Piekę jeszcze 15 minut temp 190 stopni aż masa się zetnie.
iziona
Magdalena88
niezły kąsek
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki