Sposób przygotowania:
Tarta z krewetkami, pomidorkami i szczypiorkiem
Robimy ciasto kruche: zagniatamy ciasto z mąki pszennej, masła, jajka i soli. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem formę na tartę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, wrzucamy krewetki, smażymy chwilę. Śmietanę kremówkę mieszamy z żółtkiem, startym serem żółtym i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na ciasto.
W farsz wtykamy krewetki i pomidorki koktajlowe, wstawiamy tartę do piekarnika na 25 minut.
Siekamy szczypiorek, tuż przed podaniem posypujemy nim tartę.
Po tym czasie rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem formę na tartę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, wrzucamy krewetki, smażymy chwilę. Śmietanę kremówkę mieszamy z żółtkiem, startym serem żółtym i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na ciasto.
W farsz wtykamy krewetki i pomidorki koktajlowe, wstawiamy tartę do piekarnika na 25 minut.
Siekamy szczypiorek, tuż przed podaniem posypujemy nim tartę.