MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Placuszki makaronowe z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placuszki makaronowe, z krewetkami i pomidorkami w sosie cytrynowym, na rukoli z parmezanem.

Placuszki makaronowe z krewetkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki makaronowe z krewetkami

 

  • 100g ugotowanego makaronu
  • odrobina natki pietruszki
  • 1 żółtko

 

  • skórka i sok z cytryny
  • olej rzepakowy/oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 krewetek tygrysich
  • garść rukoli
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Placuszki makaronowe z krewetkami
Pietruszkę drobno siekamy. Makaron kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy żółtko, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, i wylewamy makaronową masę. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Gdy "placek"ostygnie, wycinamy w nim kółka. Ja użyłam kieliszka. Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy. Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę. Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i chwilę smażymy. Pomidorki przekrawamy na pół. Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę, skórkę z 1/2 cytryny. Smażymy aż krewetki przejdą cytrusowym sokiem i zapachem. Rukolę mieszamy z łyżką oliwy i parmezanem.Na talerzu układamy rukolę, następnie makaronowe krążki. Ozdabiamy krewetkami i pomidorkami. Można posypać parmezanem. Smacznego!
Placuszki makaronowe z krewetkami
super pomysl na danie z makaronem smaczne!