Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Krewetki panierowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krewetki podane w dwóch panierkach,z bułką tartą, oraz z chipsów nachos.

Krewetki panierowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krewetki panierowane

 

  • 20 sztuk krewetek tygrysich ( miałam mrożone, oczyszczone nie solone)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 opakowania chipsów nachos
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Krewetki panierowane
Krewetki rozmrozić, przelać zimną wodą pozostawić na chwilę na sitku lub durszlaku aby obciekły. Przygotowujemy 3 głębokie talerze, do pierwszego rozbijamy jaja - rozkłócić, do drugiego wsypujemy bułką tartą, do trzeciego zmiksowane w rozdrabniaczy razem z mąką nachos. Krewetki przełożyć do naczynia plastikowego najlepiej takiego, które ma pokrywkę, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. Po wyjęciu krewetek z lodówki, połowę obtaczamy raz w bułce potem w jaju i ponownie w bułce. Drugą połowę obtaczamy w nachos, jajku ponownie nachos. Smażymy na rozgrzanym oleju po2 minuty z każdej strony. nie smażymy dłużej, gdyż zrobią się gumowate;) Podajemy jako samodzielną przekąskę z ulubionym sosem np czosnkowym, lub dodać jako elemnt sałatki.
Krewetki panierowane
Krewetki panierowane