Anastazja324

Anastazja324

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z masą cytrynową i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sposób na podwieczorek

Tarta z masą cytrynową i truskawkami

Składniki:

Tarta z masą cytrynową i truskawkami

 

  • 40 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 5 żółtek
  • 4 całe jajka
  • 15 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 80 g masła
  • tłuszcz do formy
  • listki melisy

Sposób przygotowania:

Tarta z masą cytrynową i truskawkami
Masło posiekać z mąką.Dodać cukier puder i 1 żółtko.Zagnieść ciasto,dodając 1-2 łyżki zimnej wody.Uformować je w kulę i zawinięte w folię włożyć na godzinę do lodówki.Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem formy.Wierzch ciasta gęsto ponakłuwać widelcem.Piec 15-20 minut w 200 stopniach. Jajka utrzeć z pozostałymi żółtkami,cukrem i sokiem z cytryny.Podgrzewać stale mieszając,aż masa zacznie gęstnieć.Dodać 70 g masła,wymieszać.Masę wystudzić,a następnie wylać na ciasto i zostawić do zastygnięcia. Umyte i odszypułkowane truskawki ułożyć na cieście,udekorować listkami melisy.

Tagi:

jajko jajka tarta