Sposób przygotowania:
Tarta z truskawkami – Tarte aux Fraises
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykładamy nim formę, przyciskając do brzegów i krawędzi, schładzamy lodówce ok. 20 min. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temp. 200 o C Na cieście położyć pergamin do pieczenia lub folię aluminiową, obciążyć ciasto fasolą, piec 10-12 minut. Truskawki umyć, usunąć ogonki, odciec na sicie. Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć pergamin z fasolą, wsadzić z powrotem do i piec jeszcze przez 15 minut. W tym czasie utrzeć w malakserze ser, sok pomarańczowy, 4 łyżki cukru pudru, skórkę startą z pomarańczy. Gotowy krem rozłożyć na cieście, wygładzić. Truskawki przekroić na połówki wzdłuż i wtykać w krem równymi rzędami. Posypać cukrem pudrem.
Darth Vader
kołczu