Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Tarta z truskawkami – Tarte aux Fraises

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykładamy nim formę, przyciskając do brzegów i krawędzi, schładzamy lodówce

Tarta z truskawkami – Tarte aux Fraises

Składniki:

Tarta z truskawkami – Tarte aux Fraises

 

  • 350 g ciasta francuskiego lub półfrancuskiego
  • 250 g twarogu potrójnie mielonego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ½ kg truskawek

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami – Tarte aux Fraises
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykładamy nim formę, przyciskając do brzegów i krawędzi, schładzamy lodówce ok. 20 min. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temp. 200 o C Na cieście położyć pergamin do pieczenia lub folię aluminiową, obciążyć ciasto fasolą, piec 10-12 minut. Truskawki umyć, usunąć ogonki, odciec na sicie. Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć pergamin z fasolą, wsadzić z powrotem do i piec jeszcze przez 15 minut. W tym czasie utrzeć w malakserze ser, sok pomarańczowy, 4 łyżki cukru pudru, skórkę startą z pomarańczy. Gotowy krem rozłożyć na cieście, wygładzić. Truskawki przekroić na połówki wzdłuż i wtykać w krem równymi rzędami. Posypać cukrem pudrem.