czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tarta z truskawkami i rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasto, owoce i beza to połączenie idealnie, sprawdza się za każdym razem i idealnie pasuje do letniej uczty.

Tarta z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Tarta z truskawkami i rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i rabarbarem
Z maki, margaryny, cukru i żółtek zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm. Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aż lekko się zezłoci.

Łodygi rabarbaru pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać 1/3 szklanki wody i gotować na małym ogniu aż się rozpadnie. Do rabarbaru wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/3 szklanki wody, całość mieszać przez 2-3 minuty aż mus zgęstnieje i wyłożyć go na podpieczony spód.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić i ułożyć na musie.

Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Do sztywnej piany dodać mąkę i ocet i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Smacznego