Sposób przygotowania:
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami
Biszkopt:
Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypałam cukier. Dalej ubijając dodawałam po jednym żółtku, ubijałam do uzyskania jednolitej kremowej masy.
Wsypałam mąkę i dodałam olejek, wymieszałam delikatnie łyżką.
Formę do tarty wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą. Ciasto przelałam do formy, wyrównałam, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudziłam, wyjęłam z formy, położyłam na paterze i skropiłam likierem limoncello.
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, 3 łyżki ubitej śmietanki odłożyłam. Twaróg i mleko zmiksowałam blenderem na gładki serek. Do serka dodałam sok z cytryny, ziarenka wanilii, cukier puder, utarłam mikserem na najwyższych obrotach. Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszałam. Krem wyłożyłam na biszkopt.
Z wierzchu położyłam truskawki, udekorowałam pozostałą śmietanką, pistacjami, listkami mięty.
Smacznego!
Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypałam cukier. Dalej ubijając dodawałam po jednym żółtku, ubijałam do uzyskania jednolitej kremowej masy.
Wsypałam mąkę i dodałam olejek, wymieszałam delikatnie łyżką.
Formę do tarty wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą. Ciasto przelałam do formy, wyrównałam, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudziłam, wyjęłam z formy, położyłam na paterze i skropiłam likierem limoncello.
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, 3 łyżki ubitej śmietanki odłożyłam. Twaróg i mleko zmiksowałam blenderem na gładki serek. Do serka dodałam sok z cytryny, ziarenka wanilii, cukier puder, utarłam mikserem na najwyższych obrotach. Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszałam. Krem wyłożyłam na biszkopt.
Z wierzchu położyłam truskawki, udekorowałam pozostałą śmietanką, pistacjami, listkami mięty.
Smacznego!
SylaUla
mariwanna
dziękuję, a tartę bardzo polecam;)