Sposób przygotowania:
Krucha tarta z budyniem i truskawkamiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce.
Wałkowanie:
Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy tak, żeby zrobić brzegi. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
Budyń:
W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń lekko studzimy. Następnie rozsmarowujemy go na cieście. Powinien być ciepły, ale nie gorący.
Do pieczenia:
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie układamy je na budyniu. Możne je lekko wcisnąć.
Pieczenie:
Następnie tartę pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Podanie i rady:
Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Tartę można pokroić na 8 sporych porcji.