Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta z budyniem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna krucha tarta z budyniem i truskawkami. Idealna na szybki podwieczorek. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Smakuje wybornie. Polecam.

Krucha tarta z budyniem i truskawkami

Składniki:

Krucha tarta z budyniem i truskawkami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z budyniem i truskawkami

Wykonanie ciasta:

Krucha tarta z budyniem i truskawkami
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce.

Wałkowanie:

Krucha tarta z budyniem i truskawkami
Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy.

Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy tak, żeby zrobić brzegi. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

Budyń:

Krucha tarta z budyniem i truskawkami
Następnie gotujemy budyń i wykładamy go na ciasto.

W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń lekko studzimy. Następnie rozsmarowujemy go na cieście. Powinien być ciepły, ale nie gorący.

Do pieczenia:

Krucha tarta z budyniem i truskawkami
Nastepnie na budyń wykładamy pokrojone truskawki.

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie układamy je na budyniu. Możne je lekko wcisnąć.

Pieczenie:

Krucha tarta z budyniem i truskawkami
Następnie pieczemy do zrumienienia.

Następnie tartę pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Podanie i rady:

Krucha tarta z budyniem i truskawkami
Upieczoną i wystudzoną tartę kroimy i podajemy. Smacznego.

Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Tartę można pokroić na 8 sporych porcji.