LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Tarta ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniała na podwieczorek.

Tarta ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze śliwkami

 

  • masło roślinne schłodzone 3/4 kostki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 20 dag
  • śmiętana gęsta 3 łyżki
  • 1 jajo

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami
Mąkę, cukier i masło posiekać. Wbić jajko, dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, schłodzić przez ok. pół godziny. W tym czasie umyć śliwki i pozbawić je pestek, podzielić na połówki. Schłodzone ciasto (zostawic kulkę mieszczącą się w dłoni) wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i ułożyć owoce, skórką do dołu. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut
Tarta ze śliwkami
Siekanie masła z mąką, cukrem i cukrem waniliowym.
Tarta ze śliwkami
Dodanie jajka, śmietany i proszku do pieczenia do mąki.
Tarta ze śliwkami
Wyrobione kruche ciasto gotowe do schłodzenia.
Tarta ze śliwkami
Przygotowanie tarty na blasze, gotowej do upieczenia.

Tagi:

tarta