Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i jajemMąka przesiana dodane żóltka masło przyprawy
Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem żółtka, sól, czubrycę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruję. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Razem z papierem przekładam do formy od tarty.
Tarta podpieczona wcześniej nakłuta widelcem w formie
Papier odrywam od ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15-20 minut około, aż się lekko zarumieni.
Szpinak umyty pokrojony przesmażony na patelni doprawiony
Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko żeby odsączył się z nadmiaru wody.
Ser feta pokrojony jajka dodane jogurt grecki w misce
Do miseczki wbijam jajka, dodaję jogurt, pokrojony ser feta. Całość mieszam. Nie dodaję już soli bo feta jest słona. Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na około 25 minut. Podaję z pokrojonym koperkiem.
agabi22