Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem
Z mąki, soli, jajka, masła i jogurtu zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Szpinak po dokładnymumyciu przelwamy wrzątkiem, a potem zimną wodą. Następnie drobno siekamy i mieszamy z serkiem śmietankowy (nie słodkim!), doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty. Nadmiar ciasta odcinamy i jeszcze raz wałkujemy i kroimy w paseczki. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekanriku narzanym do 180 stopni ok 10 minut. Na podpieczonym spodzie kładziemy szpinakowy farsz, posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi wkostę i fetą, również pokrojoną w kostkę. Roztrzepane jajko należy wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. tartę polewamy sosem i układamy zostawione wcześniej paski ciasta na wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut.