Sposób przygotowania:
Tarta z otrębami ze szpinakiemZaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę mieszamy z solą i otrębami, dodajemy miękkie masło, jajko i trochę wody. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wałkujemy i przekładamy do formy do pieczenia tarty. Nakłuwamy widelcem, żeby nie powybrzuszało się podczas pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Szpinak myjemy, zalewamy wrzątkiem i przepłukujemy zimną wodą. Potem siekamy i mieszamy z serkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Jajko wbijamy do miski, dodajemy jogurt, sól, pieprz i gałkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Na spodzie tarty układamy szpinak z serkiem, fetę pokrojoną w kostkę i wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
Tit