lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1969]

Tarta ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, zagląda przez okno i , aż się prosi zrób coś kolorowego i apetycznego. Mnie długo nie można prosić , zbyt kusząca propozycja. Tralalalal i jest oto ona niezwyciężona Tarta ze szpinakiem.

Tarta ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze szpinakiem

 

  • Składniki na farsz :

 

 

 

  • 450 g mrożonego szpinaku siekanego
  • 4 łyżki kremowego serka(koziego kupiłam w biedronce )
  • 4 łyżki fety
  • 4 łyżki Pomidory pelati 
  • pół słoiczka suszonych pomidorów( pokrojonych w paseczki)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

 

  • Składniki góra:

 

 

  • Spód:

 

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 6 łyżek zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka śmietany

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem
Spód: Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie wgłębienie, wbijamy , żółtka. Dodajemy zimne masło, solimy. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 °C. Ciasto ponownie zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy widelcem całą ciasto. Wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem. Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier z grochem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy z pieca, tarta przestygnie( koło15) minutFarsz szpinak owySzpinak rozmrozić na patelni, dodać rozgnieciony czosnek i doprawić solą. Dusić , aż odparuje z niego woda. Dodajemy pomidory pelati ser kozi i ser feta , mieszamy aż składniki się połączą i masa zrobi się gęściejsza . Farsz przekładamy do ostudzonej tarty. Jajka wymieszać ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Przelewamy jajka na szpinak posypujemy papryką zieloną pokrojoną w kostkę oraz pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki . Wkładamy do pieca na 20 min (jajka ze śmietaną muszą się ściąć).
Tarta ze szpinakiem
Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie wgłębienie, wbijamy , żółtka. Dodajemy zimne masło, solimy. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Tarta ze szpinakiem
Ciasto ponownie zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy widelcem całą ciasto. Wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem.
Tarta ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić na patelni, dodać rozgnieciony czosnek i doprawić solą. Dusić , aż odparuje z niego woda. Dodajemy pomidory pelati ser kozi i ser feta , mieszamy aż składniki się połączą i masa zrobi się gęściejsza .
Tarta ze szpinakiem
Farsz przekładamy do ostudzonej tarty. Jajka wymieszać ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Przelewamy jajka na szpinak posypujemy papryką zieloną pokrojoną w kostkę oraz pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki .