Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem
Spód: Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie wgłębienie, wbijamy , żółtka. Dodajemy zimne masło, solimy. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 °C. Ciasto ponownie zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy widelcem całą ciasto. Wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem. Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier z grochem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy z pieca, tarta przestygnie( koło15) minutFarsz szpinak owySzpinak rozmrozić na patelni, dodać rozgnieciony czosnek i doprawić solą. Dusić , aż odparuje z niego woda. Dodajemy pomidory pelati ser kozi i ser feta , mieszamy aż składniki się połączą i masa zrobi się gęściejsza . Farsz przekładamy do ostudzonej tarty. Jajka wymieszać ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Przelewamy jajka na szpinak posypujemy papryką zieloną pokrojoną w kostkę oraz pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki . Wkładamy do pieca na 20 min (jajka ze śmietaną muszą się ściąć).
ciasteczka
lukrowanepierniczki