Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i niebieskim serem
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i siekamy razem. Następnie dodajemy żółtko roztrzepane z zimną wodą. Zagniatamy szybko ciasto i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 26cm. Nakłuwamy widelcem spód ciasta i wstawiamy do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy ok 15-20 minut. Wyjmujemy. Nadzienie: Do garnka wrzucamy szpinak Hortex i gotujemy do czasu aż odparuje woda, odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i cebulkę, delikatnie podsmażamy. Trzeba uważać aby czosnek i cebulka nie zrumieniły się za mocno. Następnie dodajemy odparowany szpinak Hortex, mieszamy, dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz gałkę muszkatołową mieszamy dokładnie. Ser rozkruszamy i dodajemy do całości, mieszamy, Do miski wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli oraz mleko, ubijamy chwilę. Masę szpinakową zdejmujemy z ognia dodajemy do niej ubite jajka z mlekiem i dokładnie mieszamy do połączenia. Całość wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st.) na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, tarta jest już gotowa. Bon appetit! :)