kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Tarte jabłka do słoików na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne tarte jabłka, które możemy użyć do różnych placuszków, zapiekanek na słodko, naleśników i do ciast z farszem jabłkowym. Polecam.

Tarte jabłka do słoików na zimę

Składniki:

Tarte jabłka do słoików na zimę

 

  • 4 kg obranych jabłek
  • 1 kg cukru
  • woda
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Tarte jabłka do słoików na zimę
Jabłka ( najlepsze są antonówki ) obieramy i usuwamy gniazda nasienne, zanurzamy w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Kwasku cytrynowego dajemy tyle, aby uzyskać lekko kwaśny smak.

Jabłka przelewamy na cedzak, odsączamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do miski.

Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, ugniatamy.

Słoiki 

pasteryzujemy przez 20 minut.