Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Keczup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Robię go już od czterech lat jest mega pyszny. Polecam każdemu kto ma ochotę na wypróbowanie keczupu z cukinii. Smakuje rewelacyjnie.

Keczup z cukinii

Składniki:

Keczup z cukinii

 

  • 3 kg obranej i oczyszczonej z miąższu z pestkami cukinii
  • 10 szt. czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 10 łyżeczek soli do przetworów
  • 65 dag cukru
  • 1 szkl. octu 10 %
  • 90 dag dobrego przecieru pomidorowego 30 %
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki chiili

Sposób przygotowania:

Keczup z cukinii

Przygotowanie cukinii

Keczup z cukinii
Cukinię umyć, obrać i usunąć środek z pestkami,drobno pokroić w kostkę

Cukinię umyć, obrać. Usunąć środek z miąższem i pestkami. Drobno pokroić w kostkę.

Przygotowanie cebuli

Keczup z cukinii
Obraną cebulę pokroić w dość drobną kostkę ,

Cebulę obrać. Pokroić w kostkę.

Przygotowanie papryki

Keczup z cukinii
Paprykę umyć,przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne

Paprykę umyć, przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.

Nasalanie warzyw

Keczup z cukinii
Pokrojone warzywna posypujemy solą,następnie mieszamy

Wszystkie pokrojone warzywna posypać solą. Wymieszać. Odstawić na 2-3 godz.

Etap końcowy

Następnie warzywa gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Ściągamy z ognia, lekko studzimy. Miksujemy blenderem na gładko "papkę". Następnie dodajemy resztę przypraw, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając ok. 10 min.
Gotowy gorący keczup nakładamy do słoiczków. Pasteryzujemy ok. 20 min.