migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kompot jabłkowy z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zawsze robię jabłuszka na zimę bez żadnych dodatków ale tym razem jak robiłam postanowałam coś urozmaicić. Do każdego słoiczka coś dodałam, dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor.

Kompot jabłkowy z dodatkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot jabłkowy z dodatkami

 

  • 2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki
  • garstka owoców aronii
  • 1 gałąka mięty
  • 1 laska wanilii
  • cukier
  • zimna przefiltrowana woda

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowy z dodatkami
Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym.

Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce.

Do każego słoika wsypać po 2-3 łyżki cukru. Słoiki dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.

Z 2 kg jabłek otrzymałam 3 słoiki o pojemności 1 litra.
Kompot jabłkowy z dodatkami
Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
Kompot jabłkowy z dodatkami
Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i miętę.
Kompot jabłkowy z dodatkami
Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce. Do każego słoika wsypać po 2-3 łyżki cukru.