Sposób przygotowania:
Sałatka szwedzka na zimę
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki, kroimy w cienkie plasterki. Z gorącej wody i soli robimy roztwór i zalewamy pokrojone ogórki, odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy na durszlaku.
W międzyczasie marchewkę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki.
Do czystych słoików ( 0,5 l ) wkładamy przyprawy i łyżkę pokrojonej marchewki, wkładamy odcedzone ogórki ( ugniatamy ) i marchewkę.
Składniki na zalewę octową, zagotowujemy, zalewamy sałatkę w słoikach i zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą i pasteryzujemy przez 5 minut.
W międzyczasie marchewkę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki.
Do czystych słoików ( 0,5 l ) wkładamy przyprawy i łyżkę pokrojonej marchewki, wkładamy odcedzone ogórki ( ugniatamy ) i marchewkę.
Składniki na zalewę octową, zagotowujemy, zalewamy sałatkę w słoikach i zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą i pasteryzujemy przez 5 minut.