kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

SUPERPRZEPIS

Sałatka szwedzka na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszną sałatkę szwedzką. Do ogórków dodałam marchewkę. Sałatka ma nieco inny smak i ładniej się prezentuje wizualnie. Polecam.

Sałatka szwedzka na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka szwedzka na zimę

 

Słona zalewa

  • 5 szklanek wody
  • 6 płaskich łyżek soli

Zalewa octowa

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu

Do jednego słoika

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka na zimę
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki, kroimy w cienkie plasterki. Z gorącej wody i soli robimy roztwór i zalewamy pokrojone ogórki, odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy na durszlaku.

W międzyczasie marchewkę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki.

Do czystych słoików ( 0,5 l ) wkładamy przyprawy i łyżkę pokrojonej marchewki, wkładamy odcedzone ogórki ( ugniatamy ) i marchewkę.

Składniki na zalewę octową, zagotowujemy, zalewamy sałatkę w słoikach i zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą i pasteryzujemy przez 5 minut.
Sałatka szwedzka na zimę
Umyte i osuszone ogórki kroimy w cienkie plasterki
Sałatka szwedzka na zimę
Pokrojone ogórki zalewamy słoną zalewą na 2 godziny
Sałatka szwedzka na zimę
Ogórki z zalewą przelewamy na durszlaku, odsączamy z płynu
Sałatka szwedzka na zimę
Do słoików wkładamy pokrojoną marchewkę i przyprawy