Sposób przygotowania:
Jabłka duszone na zimę
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka nie stracą swojego koloru.
Na dno dużego garnka wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka będą gęste.
Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.
Na dno dużego garnka wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka będą gęste.
Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.
SylaUla