bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Jabłka duszone na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Każdej jesieni przygotowuję takie słoik z jabłkami na zimę, wykorzystuję je do szarlotki, naleśników i wielu innych deserów.

Jabłka duszone na zimę

Składniki:

Jabłka duszone na zimę

 

Sposób przygotowania:

Jabłka duszone na zimę
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka nie stracą swojego koloru.

Na dno dużego garnka wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając.

Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka będą gęste.

Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.