Sposób przygotowania:
mój tatar ze śledzia podany na chlebku.
Paprykę świeżą upiec w piecu tak aby można było ściągnąć skórkę,pokroić w kostkę.Jajka ugotowac na twardo ostudzić i pokroić w kostkę..Filety sledziowe matiasy najlepiej takie w oliwie pokroić w kostkę.Ogórki kiszone i konserwowe obrać i pokroić w kostkę.Cebulę najlepiej taka slodką pokroić w kostkę oraz jabłko obrać i pokroić w kostkę.Wszystkie składniki pokrojone dać do miski, dodać ketchup pikantny,musztarde ostrą oraz koncentrat pomidorowy ilość tych składników zależy jak gęsty chcemy mieć sos.Dodać mieloną slodką oraz ostrą paprykę i wszystko razem wymieszać. Małe kromeczki ciemnego pieczywa a najlepiej małe kromeczki z bagietki razowej,posmarować masłem a następnie wyłożyć tatar ze śledzia,udekorować i podawać jako przystawka.