Sposób przygotowania:
Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach
Wykonanie: Na samym początku filety śledziowe matias płuczemy i zalewamy mlekiem, najlepiej odstawić je na całą noc, aby nadmiar soli wypłynął. Następnego dnia buraczki oraz ziemniaka pieczemy w folii aluminiowej. Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich należny majonez ,a do smaku przyprawić solą i pieprzem. Filety osączyć i posiekać w drobną kosteczkę. Dodać ziemniaki, jajka i cebulę drobno posiekaną, koperek oraz oliwę z oliwek. Całość skropić sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Tatar smak zyska dopiero wtedy, gdy składniki się „przegryzą”. Do środka obręczy wkładamy tatar, zostawiając 2 cm przestrzeni i dokładnie uklepujemy. Na wierzch kładziemy tarte buraki wyrównując z brzegami naczynia. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ponieważ smaki muszą się połączyć. Tatar ze śledzia wykładamy na talerzyki (przykładając je do naczyń i odwracając szybko o 180 stopni tak by się nie rozwalił).