Sposób przygotowania:
Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowymETAP 1:
Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem.
Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką.
Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Łososia posiekać na niezbyt drobne kawałki i dodać do kaszy razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wszystko wymieszać doprawiając według smaku.
ETAP 2:
Z masy formować kuleczki wielkości nieco większej niż orzech włoski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich stron. Odłożyć.
ETAP 3:
Na patelni, na której smażyły się klopsiki zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać przecier pomidorowy i wrzucić pokrojone, suszone pomidory.
Doprawić dodając sos sojowy, bazylię, chilli, sól i pieprz czarny. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można podlać odrobiną wody. Do sosu włożyć klopsiki i porwane listki świeżego szpinaku. Dusić około 10 min, aż szpinak straci na objętości, a klopsiki będą gotowe. Można podawać.
Smacznego :)