Podawany zazwyczaj jako danie na przystawkę lub przekąskę, tatar ma grono swoich wiernych smakoszy. Przyrządzany ze zmielonego lub drobno posiekanego mięsa wołowego, żółtek jaj, cebuli, oleju oraz soli i pieprzu.

Przygotowując tatar warto pamiętać o odpowiednim wyborze mięsa, które powinno być chude, miękkie i świeże. Do przyrządzania befsztyka tatarskiego najlepiej nadaje się polędwica, można użyć także rostbefu lub udźca.

Grzyby marynowane, kapary, oliwki, ogórki kiszone lub konserwowe, marynowana papryka, pajda chleba – te dodatki idealnie pasują do mięsnego tatara z charakterystycznym surowym żółtkiem jajka kurzego w środku. Tatar wołowy spożywamy na surowo, bez obróbki termicznej, podajemy schłodzony. Ze względu na zawartość surowego mięsa nie powinien być podany później niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.
Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia możemy przygotować z ryby wędzonej lub surowej. Piękny kolor tej potrawy zachęca do kosztowania. Pamiętajmy o odpowiednim przyprawieniu potrawy najlepiej świeżo zmielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Świetnie będzie smakował do tego dania świeży, posiekany koperek. Dodatki wykorzystywane do wykończenia tatara z łososia są kapary, awokado, ogórki kiszone oraz szalotka.   Taka wyjątkowa przekąska to będzie hit na najbardziej uroczystym przyjęciu.

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Mięso na tatar wołowy wybierać należy bardzo uważnie. Musi być wyjątkowo świeże i z pewnego źródła. Najlepiej nadaje się na to danie polędwica lub ligawa. Dokładnie je mielimy lub siekamy i przyprawiamy. Teraz wystarczy dokładnie wymieszać, ułożyć na talerzu i ułożyć dookoła kolejne składniki. Cebula, ogórki konserwowe, marynowane grzybki, kapary czy zielony pieprz, nadadzą befsztykowi tatarskiemu wyjątkowy smak i wygląd. Na wierzchu dania czasami układa się surowe żółtko. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu tatar zawiera mało kalorii.

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia możemy przygotować z ryby wędzonej lub surowej. Piękny kolor tej potrawy zachęca do kosztowania. Pamiętajmy o odpowiednim przyprawieniu potrawy najlepiej świeżo zmielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Świetnie będzie smakował do tego dania świeży, posiekany koperek. Dodatki wykorzystywane do wykończenia tatara z łososia są kapary, awokado, ogórki kiszone oraz szalotka. Taka wyjątkowa przekąska to będzie hit na najbardziej uroczystym przyjęciu.

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzi nie jest zbyt popularny, a szkoda, ponieważ można go przyrządzać na różne, pyszne sposoby. Do jego wykonania potrzebujemy matjasów moczonych przez kilka godzin w wodzie. Jak w każdym tatarze drobno je siekamy i podajemy z różnymi dodatkami-tradycyjnie cebulą i ogórkiem lub całkiem inaczej z buraczkami, suszonymi pomidorami, czy nawet z żurawiną. Dodatki każdy może dobrać indywidualnie, według upodobań. Tak przyrządzona zimna zakąska sprawdzi się na spotkaniach towarzyskich.

Carpaccio

Carpaccio

Carpaccio to potrawa tradycyjnie przyrządzana z surowej, cienko pokrojone wołowiny. Polewa się ją oliwą i sokiem z cytryny, przyprawia solą i pieprzem. Czasem posypana jest natką pietruszki lub pokruszonym parmezanem. Obecnie danie to przyrządza się zarówno z innych rodzajów mięs, ryb jak i warzyw. Carpaccio z kaczki, tuńczyka, łososia, cukinii, czy buraków coraz częściej pojawiają się na naszych stołach.

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Do wykonania tatara z tuńczyka potrzebujemy świeżej polędwicy tej ryby. Musi być ona zakupiona w sklepie, co do którego mamy pełne zaufanie. Posiekane mięso możemy doprawić sokiem z cytryny, sosem sojowym i pieprzem. Również kilka gałązek świeżej kolendry nada mu bardzo oryginalnego smaku. Świetnie nasze danie z tuńczykiem uzupełni dodatek pokrojonego awokado. Całość możemy posypać czarnym sezamem lub siemieniem lnianym.

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Mięso na tatar wołowy wybierać należy bardzo uważnie. Musi być wyjątkowo świeże i z pewnego źródła. Najlepiej nadaje się na to danie polędwica lub ligawa. Dokładnie je mielimy lub siekamy i przyprawiamy. Teraz wystarczy dokładnie wymieszać, ułożyć na talerzu i ułożyć dookoła kolejne składniki. Cebula, ogórki konserwowe,  marynowane grzybki, kapary  czy zielony pieprz, nadadzą befsztykowi tatarskiemu  wyjątkowy smak i wygląd. Na wierzchu dania  czasami układa się surowe żółtko. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu tatar zawiera mało kalorii.

Pieczony camembert

Pieczony camembert

Camembert pieczony w piekarniku to pomysł na szybką przekąskę, która stanowi odmianę od koreczków. Ten rodzaj sera pokryty jest skorupką, która nie rozpuszcza się podczas obróbki termicznej. Można włożyć go do piekarnika w całości ‒ dzięki temu powstanie rodzaj fondue w chrupiącej skórce. Można też przed zapiekaniem podzielić ser na krążki, a podawać na słono z pomidorkami koktajlowymi i rukolą bądź na słodko z żurawiną. Zapiekany camembert świetnie smakuje z czosnkiem i tymiankiem.

Smażony camembert

Smażony camembert

Camembert smaży się w panierce z jaj, soli, pieprzu i bułki tartej. Smażony camembert to doskonała przekąska, którą podaje się np. z pieczywem czosnkowym i sałatką grecką. Serek mascarpone i powidła borówkowe to równie smaczne dodatki do smażonego sera. Camembert wybornie smakuje z sosem z żurawiny, cukru i wody. Składniki na sos gotuje się dotąd, aż kuleczki żurawiny popękają, a masa zgęstnieje.

Kanapki

Kanapki

Jeżeli nie możesz znaleźć odpowiedzi na pytanie „co dziś na kolację dla dziecka”, dobrym rozwiązaniem będą kanapki. Ważne by były pełnowartościowe i zawierały produkt białkowy (wędlina, jaja, ser) oraz warzywa. Doskonałym rozwiązaniem są pasty do kanapek, na przykład pasta jajeczna, warzywna bądź rybna. Zamiast pieczywa pszennego, warto użyć chleba graham bądź żytniego. Wystarczy wykorzystać sałatę, wędlinę, kawałeczek żółtego sera, świeżego pomidora i ogórka, a uzyskamy kolorowe i zdrowe kanapki. Aby zachęcić niejadka do zjedzenia, można przygotować śmieszne kanapki, na których dodatki ułożymy w postaci zwierzątek.

Koreczki

Koreczki

Koreczki są wyśmienitą przystawką, którą można przekształcać w ulubiony sposób. Elementem niezbędnym do przygotowania koreczków jest wykałaczka, na którą nabija się składniki lub za pomocą której się je spina. Jedną z klasycznych propozycji są koreczki z żółtego sera, szynki, papryki, pomidorków koktajlowych oraz z konserwowego ogórka. Prawdziwie owocową przekąską są koreczki wykonane z truskawek, brzoskwini, kiwi, posypane cynamonem i oprószone makiem. Doskonale smakują lekko podpieczone.

Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe to potrawa z surowego mięsa. Danie wywodzi się z Włoch i zazwyczaj jest podawane jako przystawka. Wołowinę należy rozbić na cienkie plastry lub pokroić, a następnie skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Mięso posypuje się również solą, pieprzem i startym parmezanem. Carpaccio z polędwicy wołowej jest delikatne w smaku, ale sycące.

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia jest smacznym i prostym daniem. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Carpaccio z łososia wędzonego jest bardziej wyraziste w smaku niż przekąska ze świeżej ryby. Potrawę można podawać z płatkami parmezanu, zmielonym pieprzem oraz szpinakiem lub rukolą. Carpaccio z łososia z kaparami doskonale komponuje się z sokiem cytrynowym, oliwą, solą himalajską i świeżymi ziołami.

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki świetnie się sprawdzi jako przystawka na eleganckich przyjęcia. Mięso należy natrzeć ulubionymi przyprawami, ziołami oraz oliwą, zamarynować i upiec w piekarniku. Następnie kaczkę kroi się w bardzo cienkie plastry, rozkłada na talerzu i dekoruje ulubionymi dodatkami, na przykład sosem truskawkowym, serem kozim, rukolą lub pomarańczą. Warto również przyrządzić carpaccio z wędzonej kaczki.

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii jest idealne dla wegetarian i miłośników lekkich przekąsek. Potrawę przyrządza się ze świeżego lub upieczonego warzywa, oliwy, ziół i przypraw. Cukinię należy pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć płasko na talerzu. Następnie skrapia się ją sokiem z cytryny i oliwą z oliwek oraz doprawia solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Bardziej sycącą wersją przekąski jest carpaccio z cukinii i łososia.

Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe

Do przygotowania koreczków śledziowych wykorzystuje się solone płaty śledziowe, białą cebulę, kiszone ogórki, czerwoną paprykę, ocet, wodę, cukier i przyprawy (sól, gorczyca, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy). Pierwszym krokiem jest przygotowanie zalewy, którą gotuje się około 5 minut. Śledzie namacza się w wodzie, odsącza i nadziewa (ogórek, papryka, cebula). Całość zawija się na kształt koreczków i spina za pomocą wykałaczki. Przygotowane koreczki umieszcza się w zalewie i odstawia do lodówki.

Polecane przepisy do kategorii Tatar

Znaleźliśmy 264 przepisów w kategorii Tatar

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

anakola anakola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar z łososia

Tatar z łososia

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski Eli

Sos tatarski Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar z łososia

Tatar z łososia

2milutka 2milutka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: