bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Taukinia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Smacznego.

Taukinia

Składniki:

Taukinia

 

Sposób przygotowania:

Taukinia
Wybrany z wieprza wraz z błoną tłuszcz rozłożyć, by ostygł. Następ¬nie posypać go pieprzem, solą, zielem 'angielskim i rozkruszonymi listkami laurowymi. Po ostygnięciu skręcić bardzo mocno, by nie zostało powietrze w środku, zawiiać sznurkiem i zostawić na kilka dni w chłodnym miejscu. Potem wędzić l—2 dni w chłodnym dymie. Tak przygotowany tłuszcz używać do zasmażania zup {smaży się go z cebulą) lub odkrojony kawałek kłaść wprost do gotowanej zupy.
Taukinia ma kształt bochenka. Niektóre gospodynie po oddzieleniu błony tłuszcz kroją na kawałki, mieszają z przyprawami i dopiero potem formują w bochenek.