Sposób przygotowania:
Taukinia
Wybrany z wieprza wraz z błoną tłuszcz rozłożyć, by ostygł. Następ¬nie posypać go pieprzem, solą, zielem 'angielskim i rozkruszonymi listkami laurowymi. Po ostygnięciu skręcić bardzo mocno, by nie zostało powietrze w środku, zawiiać sznurkiem i zostawić na kilka dni w chłodnym miejscu. Potem wędzić l—2 dni w chłodnym dymie. Tak przygotowany tłuszcz używać do zasmażania zup {smaży się go z cebulą) lub odkrojony kawałek kłaść wprost do gotowanej zupy.
Taukinia ma kształt bochenka. Niektóre gospodynie po oddzieleniu błony tłuszcz kroją na kawałki, mieszają z przyprawami i dopiero potem formują w bochenek.
Taukinia ma kształt bochenka. Niektóre gospodynie po oddzieleniu błony tłuszcz kroją na kawałki, mieszają z przyprawami i dopiero potem formują w bochenek.